
نمایشگر مناسب برای دوربین مدار بسته
نمایشگر مناسب جزء اصلی سیستمهای دوربین مداربسته به حساب میآید و اغلب اوقات توجه چندانی به آن نمیشود. اما تصویری که با دوربین و لنز دوربین مداربسته ضبط میگردد نهایتا روی نمایشگر نمایش داده میشود. تصویری که بر روی سیستم اپراتور نمایش داده میشود، تحت تاثیر عملکرد و تنظیمات مانیتور دی وی آر و ان وی آر دوربین قرار دارد. در این مطلب سعی امن الکترونیک نمایندگی هایک ویژن در رشت بر آن است دو نمونه از تنطیمات معمولی مانیتور دوربین مداربسته توضیح داده شود.
عملکرد مانیتور مونوکروم (تک رنگ)
لامپ پرتو کاتدی یا CRT اصلیترین جزء مانیتور دوربین مدار بسته محسوب میشود و از یک لوله شیشهای و خالی از هوا تشکیل شده است. یک تفنگ الکترونی در پشت CRT قرار داده شده (مواد خاصی که وقتی حرارت به آنها داده شود موجب گسیل کردن الکترونها میشوند) و جریان الکترونی را تولید میکنند. این الکترونها با سرعت بسیار بالا و ولتاژ چندین هزار ولتی به صفحه نمایش جلویی نمایشگر برخورد میکنند. قسمت داخلی صفحه نمایش با یک لایه فسفری مخصوص پوشانده شده و به محض برخورد پرتو الکترون شروع به درخشیدن میکند، هرچه شدت برخورد پرتو قویتر باشد، نقاط روشنتری روی صفحه تولید خواهد شد. وظیفه کویلهای اسکنینگ دور لوله کاتدی ایجاد یک میدان مغناطیسی است. این میدان مغناطیسی بر قرارگیری نقطه حیاتی پرتو روی صفحه نمایش تاثیر میگذارد. با تغییر ولتاژ کویلهای اسکنینگ میتوان نقطه حیاتی پرتو در سرتاسر صفحه نمایش CRT را پیمایش کرد و یک سری خطوط را ایجاد کرد. وقتی پرتو از همان مسیر قبلی به عقب باز میگردد، پرتو خاموش میشود طوریکه فقط خطوط رفت قابل مشاهده هستند و اثری از خطوط بازگشتی باقی نمیماند. با انتخاب فرکانس و شکل موج صحیح، دوربین قادر است 625 فریم لاین و 50 میدان مغناطیسی را در هر ثانیه بازتولید کند. در تصویر زیر میدانهای مغناطیسی، فریمها و نحوه تولید آنها از طریق دوربین توصیف شده است.
در یک مانیتور ساده، ورودی سیگنال تصویر وارد نمایشگر میشود و با بار 75 اهمی به پایان میرسد. این بار با امپدانس خروجی دوربین و انواع کابل دوربین مطابقت دارد. جداساز همزمانی هم سیگنال تصویر و پالسهای همزمانی را از هم جدا میسازد. از پالسهای همزمانی جهت مطابقت دادن نوسانساز لاین نمایشگر با نوسانساز لاین دوربین استفاده میشود. نوسانساز لاین و نوسانساز میدان به ترتیب کویلهای اسکنینگ که وظیفه پیمایش پرتو الکترون در 625 لاین دارند را کنترل میکند. پالسهای همزمانی میدان وظیفه کنترل کویلهای اسکنینگ جهت تولید 50 میدان مغناطیسی را دارند. تنظیمات فرکانس نوسانساز لاین هم بر عهده کلیدهای کنترلی نگهدارنده افقی و عمودی است.
درنتیجه، از این امکانات میتوان جهت جبران اختلاف فرکانسهای پالس همزمانی ناشی از دوربین استفاده نمود. از نوسانساز ولتاژ بالا به منظور سرعت بخشیدن به پرتو الکترونی استفاده میشود. وظیفه کنترل نیروی پرتو بر عهده خروجی آمپلیفایر است. ورودی آمپلیفایر همان سیگنال تصویر است. بدینطریق، میزان سیگنال تصویر کار کنترل روشنایی در هر نقطه از نمایشگر را بر عهده دارد. تنظیمات سطح پرتو اولیه و روشنایی تمام تصویر از طریق کلید کنترل روشنایی صورت میگیرد. کلید کنترل کنتراست وظیفه تقویت یا بهره آمپلیفایر را دارد. هرچه کنتراست بیشتر باشد، تاثیر سیگنال تصویر روی روشنایی بیشتر خواهد شد. وقتی کنتراست پایین باشد، تصویر حالت خاکستری و بدون جذابیت پیدا خواهد کرد. وقتی کنتراست بالا باشد، نقاط سیاه و سفید در تصویر بسیار شدید است و مشاهده تصویر برای کاربر ناخوشایند است. زمانیکه میزان کنتراست و روشنایی تنظیم باشد، تصویر با تعدادی سایههای خاکستری نمایش داده میشود و طبیعیتر به نظر میرسد. کلید قطع و وصل جریان برق بر روی کل ولتاژ سیگنال تصویر تاثیرگذار است. بعضی مواقع که ولتاژ حین عبور از میان خازنهای دوربین و تجهیزات کنترل دچار تغییر میشود، این کلید کاربرد دارد. وقتی کلید DC خاموش میشود، تصویری در نمایشگر نمایش داده نمیشود و فقط خطوط موازی ظاهر خواهند شد. وقتی کلید DC وصل باشد، صفحه نمایش کاملا سیاه خواهد بود و تصویری وجود نخواهد داشت.
عملکرد نمایشگر رنگی
اساسا نمایشگر رنگی عملکردی مشابه با نمایشگر تکرنگ دارد و تنها تفاوت برخورداری مانیتور رنگی از سه تفنگ الکترونی است. این سه تفنگ به سه رنگ اولیه قرمز، سبز و آبی واکنش نشان میدهد. تفنگها با پوشش روی صفحه نمایش فسفری همتراز میشوند. اگر صفحه نمایش تلویزیون با دقت بررسی شده باشد، میتوان مشاهده کرد که شبکهای از نقاط بسیار ریز قرمز، سبز و آبی را دربرمیگیرد. بههمیندلیل رزولوشن نمایشگر رنگی معمولا کمتر از مانیتورهای تک رنگی است. برای تولید رنگ سفید به ترکیبی از این سه نقطه نیاز است، ولی در مورد نمایشگر تکرنگ به یک نقطه نیاز است. این بدان معناست که قابلیت تجزیه خطوط سیاه و سفید با تعداد پیکسلهای یکسان در یک مانیتور تکرنگ سه برابر کمتر از نمایشگر رنگی است. وقتی پرتو حاصل از تفنگ موردنظر به یک نقطه یا پیکسل از پوشش صفحه نمایش برخورد میکند، آنوقت به رنگ قرمز، سبز یا آبی تغییر میکند. ترکیبی از این سه رنگ اولیه را میتوان جهت تشکیل هر طیف رنگی استفاده کرد. دوربین مداربسته با تغدیه تفنگ الکترونی به همراه سیگنال کامپوزیت تصویر رنگی یک تصویر رنگی را به نمایش میگذارد.
معمولا بیشتر نمایشگرها به ورودی کامپوزیت تصویر رنگی مجهز هستند اما برخی دارای ورودی Y-C یا Super VHS هستند. وقتی هر سه سیگنال رنگی بهصورتجداگانه وارد نمایشگر شوند، از یک ورودی به صورت یکی در میان استفاده میشود. اصطلاحا به این ورودی RGB (قرمز، سبز، آبی) گفته میشود. مزیت اصلی ورودیهای Y-C یا RGB این است که هیچ نوع فیلترینگی در رابطه با تصویر کامپوزیت رنگی صورت نمیگیرد. در صورت استفاده از ورودیهای Y-C یا RGB، پهنای باند بیشتری قابلدسترس است و درنتیجه رزولوشن تصویر هم بیشتر میشود. بهعبارتی از ورودیهای Y-C یا RGB در سرتاسر سیستم دوربین مداربسته استفاده شده است.