
مادامی که ویژگیهای دوربین مداربسته مورد ارزیابی قرار میگیرد، رزولوشن resolution دوربین که نشاندهنده کیفیت و وضوح تصویر دوربین مداربسته است، یکی از موضوعاتی است که معمولا درباره آن بسیار صحبت میشود و احتمال اشتباه در آن بالاست. منابع زیادی وجود دارند که سعی کردهاند رزولوشن resolution را توضیح دهند اما بیشتر اطلاعاتی که توسط این منابع منتشر میشوند یا ناقص هستند و یا پراکنده. بنابراین در اینجا سعی میکنیم یک نگاه منسجمتر به آن داشته باشیم. این محتوا توسط کارشناسان تولید محتوا شرکت آسان تجارت نمایندگی هایک ویژن Hikvision در ایران تهیه شده است.
درباره رزولوشن resolution و وضوح تصویر
برای کسانیکه با اصطلاح رزولوشن resolution آشنا نیستند، این اصطلاح به مقدار اطلاعات بصری که یک دوربین مداربسته میتواند ثبت کند گفته میشود. که معمولا با یک عدد نشان داده میشود. هر چقدر این عدد بالاتر باشد دوربین قادر به ثبت اطلاعات بصری بیشتر و در نتیجه ارائه جزئیات بیشتر است و منجر به ثبت تصاویر و یا ویدئوهایی با وضوح تصویر بیشتر میشود. رزولوشن بالاتر همچنین میتواند این قابلیت را که بتوانید هر ناحیهای از تصویر را بدون محو شدن فوکوس(بزرگنمایی) کنید در اختیار شما قرار میدهد. دوربین های مداربسته هایک ویژن تا ۱۲ مگاپیکسل رزولوشن ارائه می نمایند.
زمانی که از وضوح تصویر کلی ویدئو در سیستم دوربین مداربسته صحبت میشود، رزولوشن دوربین یک فاکتور اصلی( البته نه، تنها فاکتور در این زمینه)است.
رزولوشن دوربین مداربسته آنالوگ در مقابل دوربین مداربسته تحت شبکه (IP)
بحثهای زیادی درباره تفاوت این دو نوع دوربین وجود دارد. شما میتوانید برای بررسی تفاوتهای دوربین مداربسته آنالوگ در مقابل دوربینهای مداربسته تحت شبکه به مقاله …. مراجعه نمایید. اما در اینجا تنها به تفاوت رزولوشن resolution در این دوربینها میپردازیم.
دوربین مداربسته آنالوگ
دوربینهای مداربسته آنالوگ سیگنالهای ویدئویی سنتی( نظیر سیگنال تلویزیون قدیمی شما) را از طریق کابلهای کواکسیال به یک دستگاه ضبط DVR انتقال میدهند. این دستگاه ویدئو را به فرمت دیجیتال تبدیل میکند. شما میتوانید از طریق یک مانیتور به دستگاه DVR خود متصل شوید و ویدئو دیجیتال خود را ببینید.
رزولوشن دوربین مداربسته آنالوگ با (TV Line) اندازهگیری میشود. تیویلاین تعداد خطوط عمودی قابل تفکیک از یک فاصله مشخص از دوربین است که میتواند برای مثال معادل تعداد پیکسلهایی به اندازه ۷۲۰H*480W باشد. این در واقع معادل ۷۲۰پیکسل در طول( رزولوشن افقی) و حداکثر تا ۵۷۵پیکسل در عرض( رزولوشن عمودی) باشد. هر چقدر تعداد TVL ها (یا پیکسلها) بیشتر باشد، توانایی دوربین برای ثبت واضحتر تصاویر بالاتر خواهد بود.
رزولوشنهای دوربینهای مداربسته محدودهای از ۴۷۰TVL(کمترین رزولوشن) تا ۷۰۰TVL (بالاترین رزولوشن) را پوشش میدهد. بالاترین رزولوشن به صورت پیکسل برای یک دوربین آنالوگ در حال حاضر ۹۶۰H*480W میباشد( باید از ابداع تکنولوژی ۹۶۰H متشکر باشیم- درباره تکنولوژی ۹۶۰H در ادامه توضیح خواهیم داد).
دستگاههای ضبط DVR قدیمی و از دست رفتن رزولوشن دوربین مداربسته
به خاطر میآورید که درباره نحوه ارسال سیگنال به دستگاه DVR و سپس تبدیل این سیگنال به سیگنال دیجیتال صحبت کردیم؟ مشخص شده است که DVR های قدیمی تنها میتوانند تا محدوده رزولوشن مشخصی را پردازش کنند.
این به چه معناست؟ این به این معنی است که که اگرچه دوربین مداربسته شما قادر به ثبت تصاویر با رزولوشن resolution بالاتری است اما دستگاه DVR قدیمی شما قابلیت پردازش بیش از یک مقدار مشخص را ندارد( عموما تا ۵۴۰DVR). باقی مانده رزولوشن دوربین مداربسته هدر میرود.
تکنولوژی ۹۶۰H
همانطور که در سطرهای قبل به آن اشاره کردیم، با تشکر از تکنولوژی ۹۶۰H ( 960H به ۹۶۰ پیکسل افقی اشاره دارد)، دستگاههای DVR جدید قابلیت پردازش و ضبط با رزولوشنهای بالاتر دوربینهای آنالوگ در دسترس را دارند- ۷۰۰TVL, 960H*480W.
۹۶۰همچنین به شما اجازه میدهد که تصاویر ویدئویی خود را بر روی صفحه نمایش عریضتر بدون کشیدگی تصویر ببینید.
برای بیشتر کاربریها رزولوشن ۹۶۰H برای دریافت سطوحی از جزئیات که به آن نیاز دارید مناسب است.
رزولوشن های CCTV
مشتریان ما اغلب درباره رزولوشن CCTV از ما سوال میکنند( کیفیت ضبط دوربینهای CCTV ). طبیعتا هر مشتری قبل از خرید میخواهد بداند رزولوشن ویدئو دریافتی توسط دوربین تا چه حد واضح است.
رزولوشن CCTV با تعداد پیکسلهای افقی و عمودی اندازهگیری میشود و معمولا به قابلیتهای خود دوربین و دستگاه ذخیرهسازی که به سیستم نظارتی CCTV خود نصب میکنید محدود میشود. سیستمهای CCTV از سیگنال ویدئویی آنالوگ استفاده میکنند. برای سیستمهای تلویزیونی ( کهCCTV ها از آن استفاده میکنند) بالاترین رزولوشنی که میتواند دریافت و ضبط شود ۷۰۴*۴۸۰ ( NTSE برای آمریکا) و ۷۲۰*۵۷۶ (PAL برای اروپا) است. NTSE و PAL واحدهای اندازهگیری هستند. این مقدار رزولوشن به عنوان D1 شناخته میشود.
یک دستگاه ضبط CCTV قابلیت ضبط با رزولوشن حداکثر تا D1 را دارد. این رزولوشن بالاترین رزولوشن در دسترس برای ضبط روی سیستمهای CCTV است. اگر کسی چیزی غیر از این را به شما بگوید، اشتباه میکند. بسیاری از دستگاههای ضبط stand alone ( سیستمهایی که به PC متصل نمی شوند)در تبلیغات خود ادعا میکنند که میتوانند ضبط فول فریم را پشتیبانی نماید که همان ۳۰فریم در ثانیه است. اما اگر ویژگیهای این DVR ها بررسی کنید میبینید که آن ها با رزولوشن CIF که ۳۵۲*۲۴۰ میباشد، ضبط میکنند.
رزولوشن CCTV با کیفیت بالا HD
با معرفی تکنولوژیهای جدید HD-TVI ، HD-CVI ، AHD و … در آغاز ۲۰۱۵، کیفیتهایی مانند رزولوشن ۷۲۰P و ۱۰۸۰P نیز به بازر معرفی شدند.
رزولوشنهای CCTV
۱۰۸۰P – 1920*1080
۷۲۰P – 1280*720
D1 – 704*480
CIF – 352*120
QCIF – 176*120
تصاویر زیر ، نمونه کیفیت تصاویر ثبت شده در رایجترین رزولوشنها را CCTV نشان میدهند. این تصاویر با یک دوربین فضای خارجی CCTV مجهز به IR و دستگاه ضبط DVR با قابلیت ضبط با رزولوشن D1 ثبت شدهاند. این تصاویر در شب و با IR روشن گرفته شدهاند. به همین دلیل تصاویر سیاه و سفید هستند.
رزولوشن D1 در CCTV
رزولوشن CCTV در حالت D1 ، ۷۰۴*۴۸۰ پیکسل است که بالاترین رزولوشنی است که سیستمهای CCTV میتوانند ضبط کنند. دستگاههای DVR پیشرفته این رزولوشن را ارائه میکنند و تنها دستگاههای ضبط پیشرفته میتوانند رزولوشن D1 با ۳۰ فریم در ثانیه ضبط میکنند.
Picture
رزولوشن CIF در CCTV
رزولوشن CIF در CCTV ، ۳۵۲*۲۴۰ پیکسل است که در واقع یک چهارم D1 است. این رزولوشن عموما با دستگاههای ضبط DVR متوسط Stand alone زمانیکه نیاز به ضبط فول فریم مورد استفاده قرار میگیرد. این رزولوشن همچنین با سیستمهای پیشرفتهتر برای مشاهده زنده ویدئو از را دور ( به این علت که جریان ویدئویی D1 برای چندین دوربین پهنای باند بسیار زیادی استفاده میکند) به کار میرود.
Picture
رزولوشن QCIF در CCTV
رزولوشن QCIF در CCTV معادل ۱۷۶*۱۲۰ پیکسل و یک چهارم رزولوشن CIF است. این رزولوشن عموما برای مشاهده از راه دور ویدئوها از طریق گوشی موبایل به کار میرود.
Picture
رزولوشن ۷۲۰P در CCTV
رزولوشن ۷۲۰P HD ر CCTV معادل ۱۲۸۰*۷۲۰ پیکسل است. تصویر از یک فضای داخلی گرفته شده است.
picture
رزولوشن ۱۰۸۰P HD در CCTV
رزولوشن ۱۰۸۰P HD در CCTV معادل ۱۹۲۰*۱۰۸۰ پیکسل است. تصویر از یک دوربین فضای داخلی گرفته شده است.
picture
دوربینهای تحت شبکه یا IP
فرایند پردازش و فشردهسازی ویدئوها و تبدیل آنها به سیگنالهای دیجیتال در داخل خود دوربین انجام میشود(به جای دستگاه DVR ) . سپس سیگنالهای دیجیتال از طریق کابل شبکه به دستگاه ضبط تحت شبکه NVR منتقل میشود. هر دوربین در سیستمهای تحت شبکه شبیه یک کامپیوتر کوچک عمل میکند که شما میتوانید به آن متصل شده و ویدئوهای خود را ببینید. تمام پردازش ویدئو توسط خود دوربین انجام می شود.
رزولوشنهای دوربینهای مداربسته تحت شبکه با مگاپیکسل (MP) یا ” میلیونها پیکسل” اندازهگیری میشود و گاهی اوقات به صورت تعداد پیکسلهای عمودی و افقی نمایش داده میشود. برای مثال اگر یک دوربین دارای رزولوشن ۱۲۸۰*۱۰۲۴ پیکسل باشد، بنابراین رزولوشن دوربین ۱۲۸۰*۱۰۲۴=۱,۳۱۰,۷۲۰=۱.۳MP
دوربین تحت شبکه – بدون محدودیت رزولوشن
به دلیل اینکه اطلاعاتی که منتقل میشوند از همان ابتدا به صورت دیجیتال هستند، توسط هیچگونه استاندارد آنالوگی محدود نمیشوند. این یعنی، در تئوری، هیچگونه محدودیتی برای رزولوشن تصاویر ثبت شده توسط دوربین وجود ندارد. تنها محدودیت در این است که چه مقدار اطلاعات میتوانید ذخیره کنید. چرا که کیفیت بالاتر تصاویر و ویدئوهای دریافتی نیاز به فضای بیشتری برای ذخیرهسازی دارند.
در دوربینهای تحت شبکه ممکن است بتوانید اطلاعات بیشتری با تعداد دوربین کمتر و در یک فاصله بیشتر نسبت به دوربینهای آنالوگی دریافت نمایید. اگر در یک فاصله بیشتر نیاز به جزئیات بیشتر دارید، احتمالا به دوربین تحت شبکه نیاز خواهید داشت.