حتما تو فیلمها و سریالهای مختلف با کاربرد دوربین مدار بسته در رشت آشنا شدین. در واقع دوربین مداربسته و ویدئو هایی که ضبط میکنه جزء جدایی ناپذیر فیلم های پلیسی هستن. اما این نکته رو باید بدونین که دوربین های مداربسته فقط به منظور نشون دادن محیط مورد نظر نیستن و عملکردشون بسیار پیچیدهتر از اون چیزیه که تو این فیلمها دیدین. تو مقاله “تاریخچه دوربین های مداربسته” با روند تغییرات و به وجود اومدن اولین دوربینهای معرفی شده به بازار آشنا شدین. اما دوربین های مداربسته نسل جدید از هوش مصنوعی و الگوریتم های تحلیل رفتاری استفاده میکنن تا نهایت نظارت و امنیت رو برای شما فراهم کنن. دوربینهای مداربسته رو میشه به شکلهای مختلف تقسیمبندی کرد.

تقسیم بندی دوربین مدار بسته :
-
به لحاظ تکنولوژی :
دوربین های مدار بسته در سه نسل دوربینهای مداربسته آنالوگ، دوربین های مدار بسته آنالوگ HD و دوربین های مداربسته تحت شبکه وارد بازار شدن. دوربین های آنالوگ HD خودشون به چند دسته دوربین های HD-TVI ، HD-CVI ، AHD ، HD-SDI تقسیم میشن که هر کدومشون مربوط به یه کمپانی بخصوص هست.
-
به لحاظ شکل ظاهری :
دوربین مدار بسته دام، دوربین مداربسته بولت، دوربین مداربسته باکس، دوربین مداربسته اسپید دام، دوربینهای فیش آی، دوربین کیوب و انواع دوربینهای مداربسته مخفی یا مینیاتوری و … که در واقع شکل استاندارد دوربینها در برندهای مختلف هستن.
-
به لحاظ نحوه کابل کشی:
دوربین های مداربسته سیمی، دوربین های بیسیم، دوربین های وای فای
-
به لحاظ محیط مورد استفاده:
دوربین های فضای بیرونی و دوربین های فضای داخلی
-
به لحاظ قابلیت تنظیم فاصله کانونی:
دوربین های با فاصله کانونی ثابت و متغییر
-
به لحاظ نوع لنز :
دوربین دارای لنز ثابت، لنز وریفوکال و لنز زوم
-
به لحاظ نحوه فشردهسازی :
نسلهای مختلف از هر تکنولوژی از شیوه متفاوتی برای فشردهسازی استفاده میکنن. مثلا دوربین های مداربسته تحت شبکه هایک ویژن در یه تقسیمبندی ساده به دو دسته دوربین های Smart و دوربین های Easy IP تقسیم میشن. خود easy IP ها از سریهای مختلف easy IP 0.1 ، easy IP 0.2 ، easy IP 0.2+ ، easy IP 0.3 و easy IP 0.4 تشکیل شدن که ممکنه از روشهای مختلف فشردهسازی ۲۶۴ ، H.264 پلاس، H.265 ، H.265 پلاس و در نهایت H.265 پرو پلاس استفاده کنن.
-
به لحاظ قابلیتها و کاربردهایی که دارن:
دوربین های روز و شب، دوربین های دید در شب، دوربین های پلاک خوان، دوربین های دارای آلارم صوتی یا نوری، دوربین های ضد آب، دوربینهای مداربسته دارای تشخیص صدا، دوربین های حرارتی، دوربین های مدار بسته ضد انفجار، دوربینهای مداربسته قابل نصب روی لباس، دوربین های مداربسته با قابلیت شمارش افراد که دارای دو لنز مجزا هستن و دوربینهای مجهز به مکانیزمهای اصلاح تصویر مانند HLC,BLC,WDR,DWDR، دوربینهای مجهز به الگوریتمهای آنالیز رفتاری مانند Line crossing ،intrusion detection و … . پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با تک تک این اصطلاحات به مقاله های موجود در سایت مراجعه کنین.
این دسته بندیها تنها مخصوص خود دوربین مدار بسته هست. یه سیستم مداربسته فقط دوربین نیست و مجموعهای از تجهیزات مختلفه که هر کدوم وظیفه خاص خودشون رو انجام میدن. این تجهیزات هم برای دوربین تحت شبکه و هم دوربین آنالوگ HD متفاوت هستن . میتونین تصور کنین انتخاب و نصب یه سیستم نظارتی به چه میزان اطلاعات پایهای نیازه داره؟
تو این مقاله سعی میکنیم به صورت خلاصه و مفید در مورد تاین تقسیمبندیهای مختلف صحبت کنیم.
توضیحات مربوط به تقسیم بندیهای مختلف دوربین مدار بسته
۱-به لحاظ نوع تکنولوژی
- دوربین مداربسته آنالوگ : دوربین مداربسته آنالوگ به دوربینی گفته میشه که از طریق یه کابل کواکسیال، سیگنالهای تولید شده رو به دستگاه ذخیرهساز ارسال میکنه. این دوربینها به دلیل کیفیت پایینی که دارن ( معادل ۰.۵ مگاپیکسل) ، چندان کارامد نیستن.
- دوربین مداربسته آنالوگ نسل جدید HD : تفاوت این دوربینها با دوربینهای نسل قبل در کیفیت فوقالعاده تصاویری هست که ایجاد میکنه و شباهتش هم اینه که درست مثل سیستمهای نسل قبل، از بستر کابل کواکسیال برای انتقال سیگنال استفاده میکنن. تفاوت اساسی دیگهای که دارن اینه که محاسبه رزولوشن در دوربین آنالوگ بر حسب TVL انجام میشه اما در دوربین آنالوگ HD بر حسب مگاپیکسل هست. دوربینهای آنالوگ HD-TVI که مورد استفاده شرکت هایک ویژن هست، تکنولوژی برای انتقال تصویر بر بستر آنالوگ هست. هدف از ابداع این تکنولوژی، ارائه تصاویری با کیفیت بالاست. دوربینهای آنالوگ HD-TCI که مورد استفاده داهواست، به لحاظ عملکردی مشابه HD-TVI هست. AHD و HD-SDI هم به همین شکل هستن اما به دلیل نواقصی که داشتن چندان در بازار با اقبال مواجه نشدن.
- دوربین های تحت شبکه : دوربینهای تحت شبکه تفاوت اساسی با نسلهای قبل از خود دارند. این دوربینها همانند یه کامپیوتر کوچک عمل میکنن. پردازش تصویر در داخل خود دوربین صورت میگیره. حتی مدلهایی که دارای کارت حافظه هستن، کار ضبط و ذخیرهسازی هم در داخل خود دوربین صورت میگیره.تفاوت کیفیت دوربین های مداربسته آنالوگ HD
-
تفاوت کیفیت تصویر دوربین مدار بسته آنالوگ با تکنولوژی های مختلف
۲- به لحاظ شکل ظاهری
- دوربین مدار بسته دام: دوربین دام نوعی دوربین مداربسته هست که بیشتر برای محیطهای داخلی پیشنهاد میشه اما میتونه برای محیطهای مسقف بیرونی مانند پارکینگ، زیر سایبان واحدهای تجاری و … مورد استفاده قرار بگیره.
- دوربین مداربسته بالت: دوربینهای بالت دارای بدنهای هستن که مشخصا برای محیطهای بیرونی طراحی شده. این دوربینها میتونن در مقابل نفوذ اب و گردوغبار مقاوم باشن.
- دوربین های PTZ : دوربینهای PTZ دوربینهایی هستن که به واسطه امکان گردش افقی و عمودی امکان زیر نظر گرفتن یه محدوده بزرگتر رو در اختیار شما قرار میدن. علاوه بر این شما میتونین از طریق زوم این دوربینها، به هر میزان که دوربین اجازه بده، روی صحنههای مختلف بزرگنمایی کنین .
- دوربین های باکس یا صنعتی: دوربینهای باکس دوربینهایی هستن که امکان تعویض لنز رو به شما میدن چون لنز این دوربینها داخلی نیست. درست مثل دوربینهای عکاسی حرفهای که میشه لنز اونها رو عوض کرد.
- دوربین مداربسته فیش آی: این دوربین به واسطه زاویه دیدی که داره به دوربینهای ۳۶۰ درجه شناخته میشن. چون امکان دید ۳۶۰ درجه رو به شما میده. البته این به شرطی هست که روی سقف نصب بشه، اگه روی دیوار نصب کنین محدودهای ۱۸۰ درجه رو میتونین ببینین.
- دوربینهای پینهول: این دوربینها به خاطر سایز بسیار کوچیکی که دارن قابل نصب در جاهای مختلف بدون دیده شدن هستن. به همین خاطر به این دوربینها دوربینهای مخفی، دوربین جاسوسی یا دوربین مینیاتوری هم گفته میشه.
- دوربین کیوب: این دوربینهای مداربسته مناسب فضاهای اداری هستن. قابلیت ضبط صدا دارن و میتونین روی دیوار یا سقف نصب کنین. بعضی از مدلهاشون کارت حافظه هم میخورن.
دوربینهای دیگهای هم داریم که دارای مصارف خاصتری هستن مثل دوربینهای baby cam که برای اتاق کودک استفاده میشه یا دوربینهای پانوویو هایک ویژن که از ترکیب ۴ یا ۸ دوربین با لنز ثابت و یه دوربین اسپیددام تشکیل شده تا بالاترین زاویه دید رو در اختیار شما قرار بده.
۳- به لحاظ کابل کشی
دوربینها اصولا یا نیاز به کابلکشی برق دارن یا ندارن. به دوربینهایی که نیاز به کابل برق ندارن و با باطری کار میکنن، دوربین مدار بسته بیسیم میگن. دوربینهایی که برای ارسال تصویر هم نیاز به کابل ندارن و از طریق امواج WiFi ، تصویر رو انتقال میدن دوربین وای فای گفته میشه.
۴- به لحاظ محیط مورد استفاده
دوربین ها برای اینکه در محیطهای بیرونی مورد استفاده قرار بگیرن باید بدنه مقاومی داشته باشن. دو استاندارد برای نشون دادن میزان مقاومت بدنه دوربین مدار بسته وجود داره. یکی استاندارد IP هست که دو عدد در مقابل اون قرار میگیرن. مثلا IP68 . رقم اول که میتونه از ۰ تا ۶ باشه، نشون دهنده میزان مقاومت بدنه در مقابل نفوذ اشیا ریز هست مثل انگشت، پیچ، سیم، حتی گردوغبار. رقم بعدی از ۰ تا ۹ میتونه باشه و نشون دهنده میزان مقاومت بدنه در مقابل نفوذ آب هست. استاندارد بعدی استاندارد IK هست که از ۰ تا ۱۰ متغییره و نشون میده بدنه دستگاه چقدر در مقابل ضربه مقاومه. طبیعتا هر چقدر دوربین در مقابل شرایط جوی نامناسب و ضربه مقاومتر باشه برای محیطهای بیرونی مناسبتره. البته این موضوع رو هم در نظر بگیرین که بالاترین حد میزان مقاومت ممکنه برای شرایط جوی بسیار نامناسب ساخته شده باشه و شما نیازی به این حد از مقاومت نداشته باشین.
۵- به لحاظ قابلیت تنظیم فاصله کانونی
دوربین ها اگه دارای فاصله کانونی ثابت باشن شما نمیتونین زاویه دوربین رو تغییر بدین و زمانیکه دوربین رو خریداری میکنین با یه زوایه مشخص خریداری میکنین. اما دوربینی که دارای فاصله متغییر یا به اصطلاح وریفوکال باشه، میشه فاصله کانونیش رو تغییر داد و از این طریق روی یه زاویه دلخواه تنظیمش کرد.
۶- به لحاظ نوع لنز
دوربینی که قابلیت تغییر فاصله کانونی رو نداشته باشه به این معنی که لنز دوربین ثابته. دوربین مدار بستهای که بشه فاصله کانونیش رو تغییر داد، دوربین وریفوکال یا زوم هست. تفاوت وریفوکال با زوم تو اینه که ، در حالت وریفوکال شما به صورت دستی میتونین فاصله کانونی رو تغییر بدین . یعنی موقع نصب دوربین تنظیمش میکنین و بعد اگه بخواین زاویه دوربین رو عوض کنین باید به صورت فیزیکی این کار رو انجام بدین. اما دوربین های زوم رو میشه از راه دور و به صورت نرمافزاری زاویه دیدش رو تغییر داد. دوربین اسپیددام یا PTZ از نوع زوم هستن.
۷- به لحاظ نحوه فشرده سازی
زمانیکه به صورت ۲۴ ساعته در ۷روز هفته ضبط میکنین، حجم بسیار زیادی اطلاعات و داده وجود داره که باید ذخیره بشه. از اونجاییکه محدودیت فضای ذخیرهسازی وجود داره، شرکت ها همیشه دنبال پیدا کردن روشی بودن که حجم این فایلها رو کم کنن و روشهایی برای این کار ایجاد شده که دوربین ها مجهز به این روش هستن. در زمینه نحوه کار این روشها به مقاله مربوطه مراجعه کنین.
۸- به لحاظ قابلیتها و کاربردهایی که دارن
هر دوربینی مناسب برای هر فضایی نیست. مثلا شما ممکنه دوربین مدار بسته رو در جایی نصب کنین که نسبتا تاریک هست و نیاز دارین که دوربین در نور کم یا در تاریکی و یا حتی در تاریکی مطلق تصویربرداری کنه. یا مثلا دوربینی نیاز دارین بتونه در محیطهایی که اختلاف نور زیاد هست، تصویری طبیعی ارائه بده. یا مثلا این قابلیت رو داشته باشه که ویدئو رو آنالیز کنه و در صورت مشاهده رفتارهای غیرعادی آلارم های لازم رو فعال کنه. دوربینی که تو سایت های نفت و گاز استفاده میشه باید بتونه برای جلوگیری از اتش سوزی، نقاط کانونی داغ و تغییرات حرارتی رو تشخیص بده و بدنه ضد انفجار داشته باشه. کاربردهای متنوعی وجود دارن و متناسب با اون دوربین های مختلفی هم وجود دارن که لازمه بین نوع دوربین انتخابی و کاربرد اون تناسب درستی وجود داشته باشه.
در صورتیکه در مورد هر کدام از موارد بالا سوالی داشتین میتونین با کارشناسان فنی و فروش امن الکترونیک نمایندگی هایک ویژن در رشت تماس بگیرین و سوالاتتون رو مطرح کنین. همکاران ما با صبر و حوصله به تمامی سوالات شما پاسخ میدن.
تلفن تماس امن الکترونیک
۰۱۳۳۴۹۱۰